Rogaliki z kremem czekoladowym (Nutella)

0 (0 ocen)

Proste i szybkie rogaliki z ciasta krucho - drożdżowego, zawinięte z nutellą. Ciasta się nie wyrabia, nie odstawia do wyrośnięcia, więc jak na ciasto z dodatkiem drożdży robi się je błyskawicznie. Jest miękkie i lekko sypkie, jak ciasto kruche, słodyczy głównie nadaje mu krem czekoladowy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    4 żółtka
    200 g śmietany 18%
    50 g drożdży świeżych
    1/4 szklanki cukru
    100 g masła
    około 1/2 szklanki kremu czekoladowego np nutelli
    1 żółtko do smarowania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Krem Krem czekoladowy

Rogaliki z kremem czekoladowym (nutella) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lpbu1e 1. Drożdże zasypać cukrem i rozetrzeć, aż staną się płynne. Wlać do przesianej mąki, dodając sól, rozmącone żółtka, śmietanę i rozpuszczone przestudzone masło. Wszystko wymieszać zagniatając jednolite ciasto, ale nie trzeba długo wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Jedynie można je odłożyć na parę minut, aby odpoczęło.
  • image-1cf7sh1 2. Ciasto podzielić na pół i z każdej części rozwałkować koło o grubości około 3 mm. Krążek pociąć na 12 trójkąty, prowadząc zawsze nóż przez środek ciasta. Rozsmarować krem na całej powierzchni trójkąta i zwinąć zaczynając od szerszej części. Jeżeli chcemy, aby cały krem czekoladowy pozostał w środku rogalika to porcję kremu umieszczamy u jego podstawy. Układać rogaliki na blasze, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 15 minut, do zrumienienia. Smacznego :)

Porady

Krem czekoladowy można zastąpić dowolnym dżemem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować