Rogale z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne rogale z makiem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 450
    2 łyżki miodu
    250 ml słodkiej śmietanki
    250 ml mleka
    200 g masła
    2 łyżki zakwasu chlebowego
    łyżeczka soli morskiej
    40 g świeżych drożdży

    mak do posypania
    mleko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogale 1. Do dzieży robota przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiamy ciasto.
  • ciasto 2. Ciasto wyrabiamy do momentu zbicia w kulę. Ciasto zdejmujemy z haka.
  • ciasto 3. Ciasto przykrywamy odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy go jeszcze dwa razy co 30 minut.
  • ciasto 4. Z ciasta formujemy porcje po 100 g.
  • ciasto 5. Porcje ciasta cienko rozwałkowujemy nadając podłużny kształt zwężony z jednej strony.
  • formowanie 6. Ciasto zwijamy od szerszej strony formując rogalika.
  • rogale 7. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy mlekiem posypujemy makiem. Pieczemy w 180°C przez 15 - 20 minut.
  • rogaliki 8. Upieczone rogaliki studzimy na kratce kuchennej.

Porady

Zakwas wg przepisu użytkownika EwaW2910: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-chleb

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (150 ocen)

rogale

To może cię zainteresować