1 kg mąki pszennej typ 450
2 łyżki miodu
250 ml słodkiej śmietanki
250 ml mleka
200 g masła
2 łyżki zakwasu chlebowego
łyżeczka soli morskiej
40 g świeżych drożdży
Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dzieży robota przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Końcówką hak wyrabiamy ciasto.
2.Ciasto wyrabiamy do momentu zbicia w kulę. Ciasto zdejmujemy z haka.
3.Ciasto przykrywamy odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy go jeszcze dwa razy co 30 minut.
4.Z ciasta formujemy porcje po 100 g.
5.Porcje ciasta cienko rozwałkowujemy nadając podłużny kształt zwężony z jednej strony.
6.Ciasto zwijamy od szerszej strony formując rogalika.
7.Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte rogaliki smarujemy mlekiem posypujemy makiem. Pieczemy w 180°C przez 15 - 20 minut.
8.Upieczone rogaliki studzimy na kratce kuchennej.
Porady
Zakwas wg przepisu użytkownika EwaW2910: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-chleb
Komentarze