Rogale z makiem

2 (2 ocen)

Czy może być coś lepszego jak domowy pachnący drożdżowy rogal z kubkiem mleka.

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej typ 500
    10 g drożdży instant
    2 łyżki miodu lipowego
    3 łyżki mleka w proszku
    0,5 łyżeczki soli
    2 jajka
    250 ml mleka
    40 g masła
    mleko do posmarowania
    mak niebieski
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogale z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, drożdże, mleko w proszku i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić na 10 równych części. Uformować z każdej części kulkę, rozwałkować na trójkąt około 30 cm długi i 15 cm na szerszej krawędzi. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej krawędzi. Każdy rogal zanurzyć w mleku i maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik włączyć na 190 stopni z termoobiegiem i piec około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.

Porady

wybornie smakują z miodem, dżemem lub suche z kubkiem mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować