Rogale z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do kielicha robota przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, masło, pokruszone drożdże i kefir. Za pomocą haka wyrabiamy ciasto. Po około 10-12 minutach otrzymujemy kulę ciasta. Lekko oprószamy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Przypominam, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na równe części. Z każdego kawałka ciasta, formujemy kulkę, ja zrobiłam 12, przykrywamy i pozostawiamy na około 10 minut. Podrośnięte kulki rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki. Na połowę placka nakładamy dżem, wyciągamy ciasto, dociskamy, formujemy kształt pieroga. Drugą część nacinamy i zwijamy ciasno rogala. Wyrośnięte rogale smarujemy mlekiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor.
Porady
Gotowe rogale można posypać cukrem pudrem. Jeżeli dżem jest zbyt płynny, należy odsączyć nadmiar płynu. Można zagęścić łyżką kaszki orkiszowej lub mąki kokosowej. Nadzienie musi być gęste. W sezonie można użyć świeżych owoców.
Komentarze