Rogale z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso mielone podsmaż na oleju, przypraw przyprawami. Na maśle zeszklić cebulę, dodaj czosnek, pieczarki i usmaż. Mięso i pieczarki połącz razem i odstaw do wystudzenia.
2.2. Drożdże, cukier, 4 łyżki mleka, 2 łyżki mąki połącz i rozetrzyj. Zaczyn odstaw i pozostaw w cieple by podrósł. Po ok. 20 minutach będzie gotowy. Połącz go z resztą składników i zagnieć ciasto. Pod ściereczką pozostaw do wyrośnięcia. Po ok. 30 minutach zagnieć ponownie, podziel cisto na 6 części. Uformuj kule, odstaw do wyrośnięcia. Każdą kule rozwałkuj, powstałe koło podziel na 4. Na brzegu każdego trójkąta kładź ketchup, żółty ser i farsz. Zwijaj rogale, smaruj roztrzepanym jajkiem . Piecz w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. przez ok. 30 minut.
Porady
Warto poczekać, aby ciasto dobrze wyrosło, wtedy będzie pulchne i smaczne.
Komentarze