Rogale drożdżowe

  • wyświetlono: 548 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Idealnie nadają się na śniadanie. Pasują do słodkiego dżemiku jak i pysznej wędliny.

marysiaz
  • 90min

Składniki

2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
3 dag świeżych drożdży
jajko
2 łyżki roztopionego masła
2 małe łyżeczki cukru
1 mała łyżeczka soli
jajko do posmarowania rogali

Sposób przygotowania przepisu:

Rogale drożdżowe

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wlewamy letnie mleko z wodą, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy jajko, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
  • 2. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 1h. Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 35 cm, przecinamy na 8 trójkątów, formujemy rogale, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 - 40 minut. Pieczemy w 180*C przez 25 minut.

Porady

Rogale można posypać makiem, pestkami dyni lub cynamonem z cukrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycierogalikipieczyworogalerogale drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Śniadaniowe rogale z makiem

Dodane przez: Jola1977-1977

Śniadaniowe rogale z makiem

Rogale upiekłam na śniadanie, tak...

Rogale maślane

Dodane przez: Ejszetka

Rogale maślane

Rogaliki są przepyszne, w środku...

Rogale.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowe rogale

Na śniadanie,kolację lub podwieczorek.Pyszne...

Śniadaniowe rogale

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Śniadaniowe rogale

Piękne, puszyste i lekkie rogaliki,...

Jogurtowe rogale

Dodane przez: iziona

Jogurtowe rogale

Wspaniałe i pachnące do tego bardzo...

image-0444kht

Dodane przez: Alex M

Rogale z makiem

Puszyste i smaczne rogale, dobre...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE