2 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
3 dag świeżych drożdży
jajko
2 łyżki roztopionego masła
2 małe łyżeczki cukru
1 mała łyżeczka soli
jajko do posmarowania rogali
Sposób przygotowania przepisu:
Rogale drożdżowe
1.
Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wlewamy letnie mleko z wodą, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy jajko, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
2.
Zostawiamy pod przykryciem na ok. 1h. Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 35 cm, przecinamy na 8 trójkątów, formujemy rogale, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 - 40 minut. Pieczemy w 180*C przez 25 minut.
Porady
Rogale można posypać makiem, pestkami dyni lub cynamonem z cukrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze