ROGALE DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

A gdyby tak usiąść wygodnie na starej drewnianej werandzie... z podłoga co skrzypi, przy malwie co kwitnie, z kotem co mruczy na kolanach i niech jeszcze świerszcze grają na swych skrzypcach...zanurzyć się lekturze na którą czasu na co dzień brak...i tak, niespiesznie sącząc dobra kawę podjadać słod

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok 45-50 sztuk:

    1 kg mąki pszennej
    10 dag świeżych drożdży
    15 dag masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    5 żółtek
    1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie:

    Konfitura, dżem, marmolada lub czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale drożdżowe z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać do dużej miski.

    2. Drożdże rozpuścić z dwoma łyżeczkami cukru i szklanką ciepłego mleka, odstawić na 10-15 minut, aby ,,ruszyły,,.

    3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, masło rozpuścić i przestudzić.

    4. Do mąki dodać rozczyn, żółtka, sól i ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto, dodając resztę ciepłego mleka i przestudzony tłuszcz. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, po wyrobieniu odstawić na godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość.

    5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo, ok 4-5 mm. Szklanką wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika.

    6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem.

    7. Piekarnik rozgrzać do 190 C, piec ok 20-25 minut, aby góra i dół dobrze zbrązowiała. Po wystudzeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować