Rogale czekoladowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Rogale czekoladowe, lekko oprószone cukrem pudrem, najlepsze jeszcze ciepłe z płynącą z środka czekoladą. Delikatne puchate ciasto drożdżowe, z domieszką gorzkiego kakao.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Zaczyn

    drożdże świeże 40 g
    miód 1 łyżka
    mąka pszenna 50 g
    mleko 1/2 szklanki
    woda 1/2 szklanki

    Ciasto właściwe

    jajko 1
    cukier 60 g
    kakao gorzkie 20 g
    mąka pszenna 450 g
    ponadto: masło orzechowe, cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogale czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mleko mieszam z wodą i lekko podgrzewam do letniej temperatury. Drożdże kruszę do dużej misy, w której wyrabiam całość. Wszystkie składniki dokładnie rozcieram na gładko, pozostawiam w ciepłym miejscu na 20 minut.

    Odsypuję 50-100 g mąki do podsypywania ciasta ( może odrobina zostać). Jajko roztrzepuję, pozostałą ilość mąki mieszam z kakao, dodaję do zaczynu z jajkiem i cukrem. Mieszam do połączenia się składników, ciasta przekładam na stolnicę podsypaną mąką, zagniatam parę minut. Ciasto dzielę na 3-4 części, każdą z nich wałkuję na placek o grubości 3-4 mm. Radełkiem wykrawam 8 równych trójkątów. U podstawy każdego z nich, nakładam łyżeczką nadzienie ( 1/2 łyżeczki czekolady na każdy rogalik, nie za dużo, żeby czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia). Rogaliki zwijam do środka, formując je . Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rogaliki piekę w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C do 25 minut. Lekko przestudzone, oprószam cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować