Rogale a'la 7days

4.42 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Moja rodzina je uwielbia. Znikają w mgnieniu oka.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Na ok. 28 średnich rogali.
    Składniki na ciasto:
    1 kg mąki
    1 szklanka cukru pudru
    3 jajka
    50 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki
    2 szklanki ciepłego mleka
    100 g rozpuszczonej margaryny
    Dodatkowo:
    2 kostki masła (400 g)
    2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g )
    jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

4.42 (182 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery

Rogale a'la 7days - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z cukrem pudrem do dużej miski. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i mąki, zalać 1 szklanką mleka i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Jajka ubić na puch i przełożyć do mąki. Wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko razem wyrobić i pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyrobić i wstawić do lodówki na 30 minut . Ciasto rozwałkować na kwadrat grubości 1 cm. Masło pokroić na niezbyt cienkie plastry i ułożyć na środku ciasta, 4 boki ciasta złożyć do środka jak w kopertę, rozwałkować na prostokąt i złożyć 3 razy. Złożone ciasto wstawić do lodówki na 30-40 minut. Czynność trzykrotnie powtórzyć. Ciasto podzielić na 2 części. 1 część cienko rozwałkować na prostokąt i pociąć na ok 14 trójkątów, na każdy trójkąt położyć 2 kostki czekolady i zwinąć w rogal. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo. Gotowe rogaliki układać na blaszce. Wierzch rogalika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30 minut w temp. 200 s C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować