Rogale a'la marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem, dodać mleko i po chwili mąkę , jajko, cukier waniliowy i 25 g roztopionego masła. Zagnieść ciasto i na pół godziny wstawić do lodówki.
2.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 X 40. Zimne masło pokroić w plasterki i ułożyć na 2/3 powierzchni ciasta, zostawiając 2 cm od brzegów na zlepienie.
3.Ciastem bez masła przykryć 1/3 pozostałego ciasta.
4.Złożyć jeszcze raz i dokładnie zlepić boki. Rozwałkować na poprzednią wielkość, złożyć i wstawić do lodówki na pół godziny. Czynność wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć jeszcze dwa razy.
5.Tak przygotowane ciasto włożyć do większego woreczka i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja zostawiłam na noc.
Mak: Sparzony mak przekręcić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Przełożyć do worka cukierniczego.
6.Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt ok. 45 X 50, podzielić na pół i radełkiem wyciąć trójkąty.
7.Mak wyciskać z worka cukierniczego na długość 2/3 trójkąta.
8.Naciąć każdy trójkąt u podstawy i zwinąć rogale.
9.Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni
10.Po upieczeniu przestudzić i lekko ciepłe polukrować i posypać orzechami.
Lukier: Cukier puder utrzeć z wodą, do pożądanej konsystencji rozrzedzić sokiem z cytryny.
Komentarze