Rogale a'la marcińskie

4.5 (183 ocen)

Moja wersja tych pysznych rogali, ale z niebieskim makiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    300 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    225 g masła

    Mak:
    250 g maku
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka miodu
    1 jajko
    2 łyżki śmietany
    aromat migdałowy
    ekstrakt wanilii

    Lukier:
    1 szkl cukru pudru
    2 łyżki gorącej wody
    sok z cytryny
    posiekane orzechy włoskie

    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale a'la marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać mleko i po chwili mąkę , jajko, cukier waniliowy i 25 g roztopionego masła. Zagnieść ciasto i na pół godziny wstawić do lodówki.
  • Ciasto z masłem 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 X 40. Zimne masło pokroić w plasterki i ułożyć na 2/3 powierzchni ciasta, zostawiając 2 cm od brzegów na zlepienie.
  • Ciasto z masłem 3. Ciastem bez masła przykryć 1/3 pozostałego ciasta.
  • Ciasto 4. Złożyć jeszcze raz i dokładnie zlepić boki. Rozwałkować na poprzednią wielkość, złożyć i wstawić do lodówki na pół godziny. Czynność wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć jeszcze dwa razy.
  • Ciasto 5. Tak przygotowane ciasto włożyć do większego woreczka i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja zostawiłam na noc.
    Mak: Sparzony mak przekręcić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Przełożyć do worka cukierniczego.
  • Wycinanie rogali 6. Ciasto cienko rozwałkować na prostokąt ok. 45 X 50, podzielić na pół i radełkiem wyciąć trójkąty.
  • Nakładanie maku 7. Mak wyciskać z worka cukierniczego na długość 2/3 trójkąta.
  • Formowanie rogali 8. Naciąć każdy trójkąt u podstawy i zwinąć rogale.
  • Rogale 9. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni
  • Rogale 10. Po upieczeniu przestudzić i lekko ciepłe polukrować i posypać orzechami.
    Lukier: Cukier puder utrzeć z wodą, do pożądanej konsystencji rozrzedzić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować