ROGALE a'la MARCIŃSKIE

4.99 (160 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne rogale drożdżowe z różnymi nadzieniami z lukrem i migdałami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -1 kg. mąki
    -200 g. masła
    -200 g. margaryny
    -100 g.drożdży-rozczyn
    (1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
    - 2 jajka
    -3 żółtka
    -1 szklanka cukru
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli
    -1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
    -1 szklanka letniego mleka

    nadzienie makowe:
    -1 puszki gotowej masy makowej(ok.650g.)

    nadzienie z marmolady:
    - powidła śliwkowe-ok.500 g.

    nadzienie z nutelli:
    -1/2 słoiczka

    2 jajka do smarowania

    lukier:
    -200 g.cukru pudru
    -parę łyżek gorącej wody
    -parę kropli olejku pomarańczowego
    -50 g. siekanych łuskanych migdałów
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogale a'la marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
    Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
    Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, dodać mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
  • przygotowanie ciasta do robienia rogalików 2. Ciasto, podzielić na 6 części. Brać porcjami, ciasto rozwałkowywać, w okrąg.
  • formowanie rogalików 3. Placek pokroić radełkiem lub nożem na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczką nadzienie.Zwijać i naciąć początek zwijania.Zwijać w rogaliki.
  • smarowanie jajkiem 4. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • upieczone rogale 5. Piec w 175* ok.20-25 min.
  • nadzienie z marmolady 6. Tak samo postąpić z nadzieniem z marmoladą.Z tym że tych nie nacinamy. Smarujemy i pieczemy.
  • nadzienie z nutalli 7. Nutellę tak samo zawijamy, nie nacinamy, smarujemy i pieczemy.
  • rogale gotowe 8. Do pudru dodajemy, parę kropli olejku i stopniowo dodajemy gorącej wody. Rozcieramy na lejącą papkę. Polewamy rogale ''za nitka''.Posypujemy posiekanymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować