Rogale a'la marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztopić masło z margaryną, ostudzić do letniego.
Rozetrzeć rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Zmiksować jajka z żółtkami z solą i cukrami.Następnie dodać śmietanę i zmiksować. Do tego przesiać mąkę, dodać mleko i chwilę zagnieść.Na koniec wlać rozpuszczony i letni tłuszcz. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.Odstawić do wyrośnięcia, oprószając mąką i przykrywając ściereczką.
2.Ciasto, podzielić na 6 części. Brać porcjami, ciasto rozwałkowywać, w okrąg.
3.Placek pokroić radełkiem lub nożem na 12 części. Na krawędziach okręgu, kłaść łyżeczką nadzienie.Zwijać i naciąć początek zwijania.Zwijać w rogaliki.
4.Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować rozkłóconym jajkiem.
5.Piec w 175* ok.20-25 min.
6.Tak samo postąpić z nadzieniem z marmoladą.Z tym że tych nie nacinamy. Smarujemy i pieczemy.
7.Nutellę tak samo zawijamy, nie nacinamy, smarujemy i pieczemy.
8.Do pudru dodajemy, parę kropli olejku i stopniowo dodajemy gorącej wody. Rozcieramy na lejącą papkę. Polewamy rogale ''za nitka''.Posypujemy posiekanymi migdałami.
Komentarze