To ciekawa propozycja by urozmaicić popularnego kotleta schabowego.Jeśli ktoś lubi klasyczne połączenie schabu ze śliwką lub morelą, te roladki na pewno także zyskają jego uznanie.
Składniki:
Składniki:
- 4 porcje (plastry ) schabu na kotlety,
- 100 g rodzynek,
- Mąka do obtoczenia roladek
- 1 cebula,
- Sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie,
- Łyżka masła,
- Dowolny makaron ( u mnie bąbelki),
- Około 2 łyżki śmietany,
- Około 0,5-1 łyżki mąki do zagęszczenia sosu,
- olej
Rodzynkowe roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalewamy wrzątkiem, a następnie odcedzamy. Po odsączeniu odkładamy kilka rodzynek do sosu. Pozostałe miksujemy w blenderze i przekładamy na patelnię. Chwilkę wraz z dodatkiem masła podgrzewamy do odparowania wody.
Schabowy rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej rozbitej porcji mięsa rozsmarowujemy rozdrobnione rodzynki. Następnie zwijamy roladki. Delikatnie spinamy wykałaczkami, obtaczamy w mące.
Cebule kroimy w kostkę, rumienimy na oleju, a następnie dokładamy do niej roladki.. Po zrumienieniu roladek podlewamy je wodą (do 0,5 wysokości roladek).
Dokładamy ziele angielskie i razem dusimy pod przykryciem do miękkości.
Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je, a sos zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką. . Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładamy do niego wcześniej odłożone rodzynki.
2.Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy polewany sosem, a obok układamy pokrojoną w plastry roladkę.
Komentarze