Risotto to danie na co dzień, szybkie w przygotowaniu. Idealne dla zapracowanych nie mających czasu, a chcących zjeść coś wyjątkowo pysznego! Świetne na rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi.
30 min
Składniki:
100 g ryżu na risotto arborio
około 2 szklanek bulionu warzywnego lub z kostki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 pomidory
garść świeżych listków bazylii
1/2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 łyżki tartego parmezanu + do posypania (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
świeżo mielony pieprz czarny
Risotto ze świeżymi pomidorami, bazylią i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i posiekać w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z łyżką masła, dodać pomidory i dusić przez około 3 minuty. Wsypać ryż i smażyć aż wszystkie ziarenka pokryją się sokiem z pomidorów. .
2.Wlać wino i odparować. Następnie wlać około 1/2 szklanki bulionu i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu wchłonięcia przez ryż płynu. Pozostały bulion stopniowo dolewać w miarę wchłaniania go przez ryż.
3.Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać posiekaną bazylię i kolendrę. Kiedy bulion odparuje zdjąć z ognia dodać. Dodać łyżkę masła , 3 łyżki tartego parmezanu i energicznie wymieszać. Przykryć i odstawić na minutę. Wyłożyć na talerze, posypać tartym parmezanem i przyozdobić listkami bazylii.
Komentarze