Risotto ze świeżymi pomidorami, bazylią i parmezanem

  • wyświetlono: 1352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Risotto to danie na co dzień, szybkie w przygotowaniu. Idealne dla zapracowanych nie mających czasu, a chcących zjeść coś wyjątkowo pysznego! Świetne na rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi.

  • 30min

Składniki

100 g ryżu na risotto arborio
około 2 szklanek bulionu warzywnego lub z kostki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3 pomidory
garść świeżych listków bazylii
1/2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 łyżki tartego parmezanu + do posypania (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
świeżo mielony pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto ze świeżymi pomidorami, bazylią i parmezanem

  • 1. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i posiekać w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z łyżką masła, dodać pomidory i dusić przez około 3 minuty. Wsypać ryż i smażyć aż wszystkie ziarenka pokryją się sokiem z pomidorów. .
  • 2. Wlać wino i odparować. Następnie wlać około 1/2 szklanki bulionu i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając do momentu wchłonięcia przez ryż płynu. Pozostały bulion stopniowo dolewać w miarę wchłaniania go przez ryż.
  • 3. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodać posiekaną bazylię i kolendrę. Kiedy bulion odparuje zdjąć z ognia dodać. Dodać łyżkę masła , 3 łyżki tartego parmezanu i energicznie wymieszać. Przykryć i odstawić na minutę. Wyłożyć na talerze, posypać tartym parmezanem i przyozdobić listkami bazylii.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataPomidorybazyliaparmezanrisottorisotto ze świeżymi pomidorami

Komentarze

Podobne przepisy

rybka

Dodane przez: wiola

Dorsz z suszonymi pomidorami i bazylią

Pyszna delikatna ryba,z dodatkiem...

Filet z pomidorami i bazylią

Dodane przez: Skotka

Filet z pomidorami i bazylią

Soczyste, aromatyczne, smaczne...

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Dodane przez: beetle

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Risotto ze szparagami - wiosenna...

tagiatelle z jajami przepiórczymi, bazylią i parmezanem

Dodane przez: lost90

Tagliatelle z przepiórczymi jajami, bazylią...

Proste danie rodem z kuchni włoskiej.

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Dodane przez: Cukiereczek

Risotto ze szparagami i kurczakiem

To pomysł na wiosenny obiad w stylu...

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Dodane przez: peggi

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Risotto z pieczarkami (bo akurat...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE