Dzięki koleżance udało mi się upichcić coś pysznego. Ona wpadła na pomysł, po czym ja zdominowałam jej kuchnię. Ciekawe, zawsze myślałam że to danie jest skomplikowane i ciężkie do wykonania.
10 min
Składniki:
300 g ryżu arborio
1 kostka rosołowa warzywna
50g masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
150 ml białego wina
225 g świeżego szpinaku
280 g pieczonego kurczaka
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorku
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
starty parmezan do posypania
Risotto z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody. Szpinak myjemy i przebieramy.
Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 700 ml).
2. Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy szpinak, a po kolejnych 3 minutach posiekanego kurczaka i serek mascarpone. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek.
Risotto podajemy posypane startym parmezanem.
Komentarze