Risotto z kurczakiem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Dzięki koleżance udało mi się upichcić coś pysznego. Ona wpadła na pomysł, po czym ja zdominowałam jej kuchnię. Ciekawe, zawsze myślałam że to danie jest skomplikowane i ciężkie do wykonania.

  • 10 min

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
    1 kostka rosołowa warzywna
    50g masła
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    150 ml białego wina
    225 g świeżego szpinaku
    280 g pieczonego kurczaka
    2 łyżki serka mascarpone
    2 łyżki posiekanej pietruszki lub szczypiorku
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    starty parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Risotto z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 900 ml gorącej wody. Szpinak myjemy i przebieramy.
    Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 700 ml).
  • 2. Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy szpinak, a po kolejnych 3 minutach posiekanego kurczaka i serek mascarpone. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki lub szczypiorek.
    Risotto podajemy posypane startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować