Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Do warzyw można dołożyć również pieczarki

  • 45 min

Składniki:

  • - 0,5kg parzonej białej kiełbasy
    - 1 zielona papryka
    - pół większego pora
    - 3 niewielkie marchewki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - ok. 1kg ziemniaków
    - łyżeczka musztardy delikatesowej
    - łyżeczka musztardy francuskiej
    - 2 łyżki octu balsamicznego
    - płaska łyżeczka miodu
    - sól, pieprz i dowolna mieszanka przypraw - u mnie mieszanka do ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiełbaski kroimy na pół i nacinamy w poprzek. Warzywa kroimy niezbyt drobno. Kiedy ziemniaki się ugotują - odcedzamy je i wrzucamy do warzyw - mieszamy wszystko razem, dodajemy trochę oleju i doprawiamy. Przekładamy ziemniaki z warzywami do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kiełbaski i polewamy je sosem przygotowanym z odrobiny oleju, miodu, octu balsamicznego i obu musztard. Kiełbaskę zapiekamy aż wierzch zacznie się rumienić.

Porady

Zamiast białej kiełbaski możemy użyć zwykłej wędzonej kiełbasy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować