Risotto po bułgarsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W mojej rodzinie dominują potrawy z dodatkiem ryżu, kasz i makaronów. Szczególnie polecam risotto, które może być wspaniałym daniem na przyjęcie w gronie przyjaciół.

Składniki:

  • Na 4 porcje
    ● 60 dag łopatki wieprzowej bez kości
    ● 1 cebula
    ● 1 ząbek czosnku
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● 1 łyżka słodkiej papryki, sól
    ● 1/2 l wody
    ● 2 średnie ziemniaki sałatkowe
    ● 2 pomidory
    ● 2 czerwone papryki
    ● 100 g zielonej fasolki szparagowej
    ● 150 g ryżu
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto po bułgarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto po bułgarsku 1. Mięso myjemy, osuszamy
    i kroimy w kostkę o boku 3 cm.
    Cebulę i czosnek obieramy
    i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy
    olej i na silnym ogniu
    porcjami podsmażamy mięso.
    Dodajemy cebulę i czosnek,
    zmniejszamy ogień i dusimy.
  • Risotto po bułgarsku 2. Dodajemy koncentrat pomidorowy
    i słodką paprykę i mieszając,
    dusimy kilka minut. Solimy
    i wlewamy ok. 3/4 szklanki wody, zagotowujemy. Dusimy
    40 minut. Ziemniaki obieramy,
    kroimy w kostkę. Pomidory polewamy
    wrzątkiem i obieramy.
    Kroimy w kawałki. Papryki
    oczyszczamy z nasion, miąższ
    kroimy w paski.
  • Risotto po bułgarsku 3. Fasolkę myjemy i kroimy
    w kawałki. Warzywa dodajemy
    do mięsa razem z ryżem. Mieszamy.
    Wlewamy resztę wody,
    zagotowujemy i gotujemy ok.
    20 minut, aż ziemniaki i ryż będą
    miękkie. Przed podaniem posypujemy
    natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bułgarska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować