Risotto to bardzo wdzięczne danie - wszystkie składniki możemy pokroić na jednej desce i przygotować w jednym garnku, zalet tego rozwiązania nie muszę chyba omawiać:). Mięso, ryż, papryka, marchew, pieczarki i pomidory - wyszło pycha!
60 min
Dla 3 osób
Składniki:
2 duże filety z kurczaka
300g ryżu do risotto
1,5 l ciepłego bulionu mięsnego lub warzywnego
250ml czerwonego, wytrawnego wina
2 duże papryki
300g pieczarek
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
3 łyżki masła
Risotto po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety, paprykę, cebulę i marchew kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy.
2.W garnku przeznaczonym do smażenia rozpuszczamy masło. Podsmażamy kurczaka do zarumienienia, następnie dodajemy ryż, smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Wtedy dodajemy warzywa, smażymy chwilę, dodajemy sól i przyprawy. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu i momentu kiedy ryż i warzywa będą miękkie.
3.Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie więcej soli i przypraw do smaku. Dusimy jeszcze chwilę.
Komentarze