Jest to potrawa prosta, smaczna i przedewszystkim tania.
10 min
Składniki:
Dowolna ilość ryby ( morskich, podzielonych na porcje lub małych rybek jak płotki czy okonie), sól, sproszkowana papryka, koncentrat pomidorowy lub mrożone pomidory ( w sezonie świeże), olej, cebula
Ryba pieczona po bułgarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczoną rybę lekko posolić i układać w brytfannie lub w żaroodpornym naczyniu. Posypać drobniutko posiekaną cebulą, sproszkowaną papryką i posmarować koncentratem pomidorowym lub obłożyć grubymi plastrami pomidora obranego ze skórki. Polać olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut , aż ryba będzie miękka ( sprawdzić widelcem jeśli " mięso " ryby się rozpada jest dobre). Podawać z pieczywem zaraz po upieczeniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.
Komentarze