Razowe pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalać wodą, namoczyć kilka godzin. Po tym czasie wodę odlać, zalać nową, posolić do smaku i gotować do miękkości, jakieś 30 minut. Soczewica musi być bardzo miękka.
Odcedzić, ostudzić i zblednować, niekoniecznie bardzo dokładnie. Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju na złoto. Dodać do soczewicy. Czosnek przecisnąć przez praskę, również dodać do masy. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Wbić jajko i dobrze rozmieszać.
Mąkę wsypać do miski, wlać wodę, posolić. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowywać, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Sklejać brzegi dokładnie dociskając.
Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Można je jeść same, jednak najlepsze są odsmażane.
Komentarze