Razowe pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Zdrowe, szybkie, pyszne :)

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:

    3 szklanki mąki pszennej razowej
    1 szklanka bardzo ciepłej wody
    spora szczypta soli


    FARSZ:

    1 1/2 szklanki suchej, zielonej soczewicy
    1 duża cebula lub 2 małe
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka oleju
    1 jajko
    pieprz
    sól
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Razowe pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalać wodą, namoczyć kilka godzin. Po tym czasie wodę odlać, zalać nową, posolić do smaku i gotować do miękkości, jakieś 30 minut. Soczewica musi być bardzo miękka.
    Odcedzić, ostudzić i zblednować, niekoniecznie bardzo dokładnie. Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na oleju na złoto. Dodać do soczewicy. Czosnek przecisnąć przez praskę, również dodać do masy. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Wbić jajko i dobrze rozmieszać.

    Mąkę wsypać do miski, wlać wodę, posolić. Zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowywać, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Sklejać brzegi dokładnie dociskając.
    Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Można je jeść same, jednak najlepsze są odsmażane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną

To może cię zainteresować