Spaghetti po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, pyszne Spaghetti po bolońsku

  • 30 min

Składniki:

  • 450g mielonego mięsa z indyka
    2 puszki pomidorów krojonych lub passaty
    2 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    2 łyżeczki oregano suszonego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka oleju
    100g sera z niebieską pleśnią

    250g makaronu spaghetti

Spaghetti po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według wskazówek z opakowania.
    Cebule i czosnek obrać, posiekać drobno. Olej rozgrzać w rondelku, przesmażyć cebulę i czosnek na rumiano. Dodać mięso rozdrabniając je najpierw w rękach, a później w garnku posługując się widelcem. Usmażyć, aż nie będzie śladów surowości.
    Wlać pomidory, popłukać każdą puszkę z soku odrobiną wody, również wlać do garnka. Dodać wszystkie przyprawy, zagotować na sporym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz i gotować aż osiągnie pożądaną gęstość. Można do garnka dodać makaron i wymieszać z sosem, a można po prostu polać sos na makaron. Po wierzchu posypać grudkami sera z niebieską pleśnią. Kiedy ser lekko rozpuści się w gorącym sosie, spaghetti po bolońsku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy