Torta Caprese Bianca

  • wyświetlono: 294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Włoski deser dla miłośników migdałów i cytryny

KejtKejt
  • 100min

Składniki

(tortownica 22cm)

300g mielonych migdałów
200g białej czekolady
sok i skórka z 2 cytryn
100g cukru
7 jajek
120g miękkiego masła
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Torta Caprese Bianca

  • 1. Jajka rozdzielić, białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, dodawać po trochu miękkie masło, cały czas ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy z żółtek. Następnie dodać migdały, proszek, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Następnie bardzo, bardzo delikatnie dodać pianę z białek i wmieszać w ciasto.
    Przełożyć do tortownicy (22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 150'C około 1 godzinę 30 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowy koszyk z różami

Dodane przez: iziona

Czekoladowy koszyk róż

Jak jubileusz to musi być tort...

Głowa Minionka

Dodane przez: abrudek

Tort Minionek Stuart

O zrobienie torta Minionka poprosiła...

tort z truskawkami

Dodane przez: ula243

Tort z nuta cytrynowo -truskawkowa

Podstawa tego torta ,jest przepis...

torcik czekoladowy z masą budyniową

Dodane przez: Agusia2

Torcik czekoladowy z masą budyniową

Z okazji moich 40 urodzin upiekłam...

Tort

Dodane przez: antar

Świetny tort urodzinowy

Wczoraj z okazji moich urodzin...

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE