Torta Caprese Bianca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Włoski deser dla miłośników migdałów i cytryny

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (tortownica 22cm)

    300g mielonych migdałów
    200g białej czekolady
    sok i skórka z 2 cytryn
    100g cukru
    7 jajek
    120g miękkiego masła
    szczypta soli
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Torta caprese bianca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozdzielić, białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na puch z cukrem, dodawać po trochu miękkie masło, cały czas ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do masy z żółtek. Następnie dodać migdały, proszek, skórkę i sok z cytryny. Zmiksować, aż składniki dobrze się połączą. Następnie bardzo, bardzo delikatnie dodać pianę z białek i wmieszać w ciasto.
    Przełożyć do tortownicy (22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 150'C około 1 godzinę 30 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy