Raki w białym winie II

3.33 (9 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dziś bardzo popularne stały się krewetki, kraby małże czy nawet homary, a raki, które niegdyś były bardzo popularne w polskiej kuchni niestety poszły w zapomnienie, a szkoda bo są po prostu pyszne.
Inspirację na raki w białym winie zaczerpnęłam z przepisów Hanny Szymanderskiej.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 raków
    pęczek kopru, najlepiej z baldachami
    litr białego wytrawnego wina
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/4 łyżeczki suszonego tymianku
    gałązka świeżego tymianku
    świeży liść laurowy
    sól morska
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

3.33 (9 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Raki w białym winie ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szyjki rakowe 1. Zagotowujemy wino z tymiankiem, liściem laurowym i pieprzem cayenne.

    W osobnym garnku zagotować osoloną wodę z koprem. Na wrzątek wrzucamy raki - gotujemy 3-4 minuty.

    Raki wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na głęboką patelnię, zalewamy przygotowanym winem i dusimy na wolnym ogniu 10-12 minut. Pozostawiamy w wywarze do ostygnięcia.

    Zimne raki smarujemy masłem i układamy na półmisku.

    Na bazie wina, w którym gotowały się raki możemy przygotować pyszny sos rakowy dodając do niego trochę rakowego masła.

Porady

Kilka dobrych rad, jak przygotować raki: *Jeśli używamy żywych raków należy je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Podczas szorowania należy uważać na szczypce raka, dlatego podczas szorowania trzymamy raka dwoma palcami za pancerzyk. *Raki należy gotować w dużym garnku w osolonym wrzątku z dodatkiem kopru. Na wrzątek należy wrzucać raki pojedynczo, żeby woda nie przestała się gotować. Raki gotujemy 10-15 minut, żeby z czarnych zrobiły się czerwone. Nie można ich gotować zbyt długo, gdyż stracą soczystość i smak. *Raki można gotować również w wywarze warzywnym. Do wywaru warzywnego dobrze jest dodać np. fenkuł lub kminek. *Ugotowane raki można jeść po prostu palcami, wyjmując mięso ze szczypiec oraz z ogona. *Jeśli z ugotowanych raków chcemy przyrządzić potrawy to należy wyjąć mięso ze szczypiec oraz z szyjki (ogona) pamiętając, żeby wyjąć czarną żyłkę(kiszeczkę). *Skorupki rakowe, oczyszczone szczypce, oraz ogony po ususzeniu można utłuc w moździerzu i przygotować aromatyczne masło rakowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować