Dziś bardzo popularne stały się krewetki, kraby małże czy nawet homary, a raki, które niegdyś były bardzo popularne w polskiej kuchni niestety poszły w zapomnienie, a szkoda bo są po prostu pyszne.
Inspirację na raki w białym winie zaczerpnęłam z przepisów Hanny Szymanderskiej.
3.33 (9 ocen)
Porady
Kilka dobrych rad, jak przygotować raki: *Jeśli używamy żywych raków należy je bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką i kilka razy wypłukać w zimnej wodzie. Podczas szorowania należy uważać na szczypce raka, dlatego podczas szorowania trzymamy raka dwoma palcami za pancerzyk. *Raki należy gotować w dużym garnku w osolonym wrzątku z dodatkiem kopru. Na wrzątek należy wrzucać raki pojedynczo, żeby woda nie przestała się gotować. Raki gotujemy 10-15 minut, żeby z czarnych zrobiły się czerwone. Nie można ich gotować zbyt długo, gdyż stracą soczystość i smak. *Raki można gotować również w wywarze warzywnym. Do wywaru warzywnego dobrze jest dodać np. fenkuł lub kminek. *Ugotowane raki można jeść po prostu palcami, wyjmując mięso ze szczypiec oraz z ogona. *Jeśli z ugotowanych raków chcemy przyrządzić potrawy to należy wyjąć mięso ze szczypiec oraz z szyjki (ogona) pamiętając, żeby wyjąć czarną żyłkę(kiszeczkę). *Skorupki rakowe, oczyszczone szczypce, oraz ogony po ususzeniu można utłuc w moździerzu i przygotować aromatyczne masło rakowe.
Komentarze