Racuszki z jabłkiem na drożdżach instant

4.45 (185 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszny podwieczorek albo kolacja na słodko dla łasucha dużego i małego

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    1 opakowanie drożdży instant
    1/2 szkl cukru pudru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1,5 szkl mleka
    1 jajko
    45 dag jabłek
    1 mała gruszka
    olej do smażenia
    Dodatkowo:
    cukier puder
    serek truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki z jabłkiem na drożdżach instant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i cynamon. Przesiać cukier puder i wymieszać wszystkie suche składniki. W osobnej miseczce roztrzepać jajko i dodać do suchych składników. Wymieszać. Mleko delikatnie podgrzać i wlać do miski i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto bez grudek. Odstawić na pół godziny, aby drożdże sobie popracowały. W tym czasie jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach. tak samo postąpić z gruszką. Dodać do wyrośniętego ciasta i dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać racuszki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z cukrem pudrem lub serkiem truskawkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować