Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant

4.49 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Proszę w sam raz na śniadanie chlebek żytni w dodatku ze słonecznikiem . Zdrowszy bardziej niż pszenny .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 450 g mąki żytniej (typ 720)
    2 łyżeczki suszonych drożdży instant ( 8 g)
    łyżeczka soli
    łyżeczka oliwy z oliwek
    łyżeczka miodu
    300 ml letniej wody
    słonecznik 1.1/2 szklanki
    oraz garść na wierzch słonecznika
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb żytni ze słonecznikiem na drożdżach instant 1. Wykonanie chleba jest bardzo proste. Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw) . Dodajemy drożdże instant i mieszamy. Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik . Miksujemy mikserem ( hakiem) ciasto około 10-15 minut , aż nam ładnie się połączy i bedzie odchodziło od ścianek misy. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie wyrabiamy ciasto i znowu zostawiamy na godzinę. Mamy razem dwie godziny . Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się "przykleiło do niego". Nacinamy nożem w poprzek " na skos" . Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 250 stopni góra i dół . Woda się gotuję dopiero teraz wstawiamy chleb i pieczemy 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować