Chlebek z oliwkami na drożdżach instant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, sól i cukier, drożdże wymieszać w misce. Dodać pokrojone oliwki. Wodę energicznie wmieszać w suche składniki i przykryć ściereczką najlepiej na całą noc (ciasto będzie kleiste). Na drugi dzień podsypać mąką stolnicę i zawinąć ciasto w kulę i znowu przykryć ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 250°C i na pół godziny przed pieczeniem chleba wstawić żeliwny garnek z pokrywką do piekarnika. Po tym czasie, uważając by się nie poparzyć, energicznie przekładamy ciasto łączeniem do góry. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec przez 20 minut do zrumienienia. Gdy chleb jest już gotowy wyjąć i ostudzić na kratce - warto od razu po wyjęciu z piekarnika za pomocą pędzelka skropić skórkę chleba wodą przez co nie będzie ona taka twarda.
Komentarze