Chlebek z oliwkami na drożdżach instant

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ten chlebek z dodatkiem oliwek świetnie pasuje do oliwy jak i masła i ma niesamowicie chrupiącą grubą skórkę.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    Płaska łyżeczka drożdży instant
    Pół łyżeczki soli
    Łyżeczka cukru
    300 ml zimnej wody
    Oliwki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek z oliwkami na drożdżach instant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól i cukier, drożdże wymieszać w misce. Dodać pokrojone oliwki. Wodę energicznie wmieszać w suche składniki i przykryć ściereczką najlepiej na całą noc (ciasto będzie kleiste). Na drugi dzień podsypać mąką stolnicę i zawinąć ciasto w kulę i znowu przykryć ściereczką do wyrośnięcia na 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 250°C i na pół godziny przed pieczeniem chleba wstawić żeliwny garnek z pokrywką do piekarnika. Po tym czasie, uważając by się nie poparzyć, energicznie przekładamy ciasto łączeniem do góry. Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i piec przez 20 minut do zrumienienia. Gdy chleb jest już gotowy wyjąć i ostudzić na kratce - warto od razu po wyjęciu z piekarnika za pomocą pędzelka skropić skórkę chleba wodą przez co nie będzie ona taka twarda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować