Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem

4.4 (213 ocen)

  • 30 min

Te racuszki są bardzo smaczne i bardzo syte. Można je upiec na podwieczorek. Oprószyłam je cynamonem.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    pół szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
    około 12 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    1 jabłko
    cynamon mielony według uznania
Wystaw ocenę:

4.4 (213 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Racuchy

Bezglutenowe kukurydziane racuszki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem przez kilka minut. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki kukurydzianej.
  • 2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy łyżkę ciasta, plasterek jabłka i przykrywamy łyżką ciasta. Smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Racuszki oprószamy mielonym cynamonem i podajemy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować