Racuchy z jabłakami i daktylami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Racuchy drożdżowe z jabłkami i daktylami, pachnące cynamonem - na podwieczorek lub na przekąskę w ciągu dnia!
Może nie zachwycają równym kształtem, ale smakują pysznie!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mąki,

    ok 220 ml mleka,

    2 łyżki cukru pudru,

    30 g cukru wanilinowego (opakowanie),

    łyżeczka cynamonu,

    5 g suchych drożdży,

    jajko,

    średniej wielkości jabłko,

    5 suszonych daktyli,

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Naleśniki

Racuchy z jabłakami i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, drożdże, cynamon, jajko, ciepłe (ale nie gorące) mleko. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.

    Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, daktyle kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę.

    Na patelnię wylewamy olej, tak aby dokładnie przykrył całe dno. Mocno rozgrzewamy.

    Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na patelnię w formie placków.

    Smażymy na mniejszym ogniu na rumiano z obu stron.

    Przed podaniem możemy posypać cukrem cukrem.

    Najlepiej smakują jeszcze na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Daktyle Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować