Racuchy twarogowe z czereśniami

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Skusiły mnie już pierwsze czereśnie i zrobiłam z nimi racuszki. Na podwieczorek lub śniadanie, dla dzieci i nie tylko :)

Składniki:

  • 250g twarogu ( u mnie w kostce)
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    200-300g czereśni
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia


Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Racuchy twarogowe z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski razem z mlekiem , cukrem i solą. Wbij jajka, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj (ciasto powinno być dość gęste).
  • czereśnie wsyp do ciasta 2. Czereśnie umyj, pozbaw szypułek i pestek. Osącz z soku i podziel na połówki. Następnie przełóż do miski z ciastem i delikatnie wymieszaj.
  • usmaż racuszki na rumiano 3. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i kładź na patelni formując kształtne placuszki. Smaż na rumiano z obu stron, po czym osącz na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować