Racuchy drożdżowe

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Propozycja w sam raz na wiosenne, leniwe śniadanie :)po więcej przepisów zapraszam na : http://podrozewkonfiturze.blogspot.com/

  • 45 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    2 ½ szklanki mleka
    ½ kg mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    3 łyżki cukru

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
    ulubione owoce
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i ½ szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu z drożdży dodajemy resztę mleka, mąkę, sól i jajka, miksujemy chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy placki, smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Odsączamy z nadmiaru oleju i podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem, z ulubionymi owocami i szklanką mleka. Bajka!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować