Karmelizowany ananas z sosem czekoladowym z Malibu

0 (0 ocen)

  • 20 min

Po tym deserze każdemu poprawi się humor J

  • 20 min

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas

    150 g brązowego cukru demerara




    Na sos:

    200 g ciemnej czekolady, najlepiej gorzkiej

    125 ml likieru kokosowego Malibu

    120 ml śmietanki kremówki 30%

Karmelizowany ananas z sosem czekoladowym z malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy ananasa i kroimy go w podłużne kawałki. Układamy ananasa na blasze wyłożonej folią aluminiową i posypujemy cukrem brązowym.
  • 2. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C (z funkcją grilla) i pieczemy tak długo, aż cukier się skarmelizuje a ananas zbrązowieje.
  • 3. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z Malibu, pod koniec dodajemy śmietankę.
  • 4. Ananasa wykładamy na talerz. Sos możemy przelać do miseczki i robić sobie fondue maczając ananasa w czekoladzie, lub polać sosem ananasa. Smacznego J

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy