Ciasto czekoladowo-miodowe

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Podpatrzyłam to ciasto u angielskiej bogini kuchni – Nigelli Lawson. Mój synek je uwielbia, a zwłaszcza pyszne marcepanowe pszczółki :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    200g masła

    0,5 szklanki miodu

    1 1/3 szklanki mąki pszennej

    1 łyżeczka sody

    1 łyżka kakao

    1 jajo

    2/3 szklanki brązowego cukru

    100 g gorzkiej czekolady

    1 szklanka wody




    Na polewę:

    80 g gorzkiej czekolady

    2 łyżki wody

    2 łyżki miodu




    Do ozdoby:

    60 g masy marcepanowej

    parę płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Masło, miód, wodę i czekoladę umieszczamy w rondelku i na małym ogniu rozpuszczamy. Studzimy.
  • 2. W misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta i dolewamy do nich ostudzoną czekoladę z masłem, krótko miksujemy.
  • 3. Wylewamy masę do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr.25 cm. Pieczemy w 180’C przez 1,5 godziny (na ostatnie pół godziny pieczenia przykrywamy ciasto folia aluminiową, żeby się nie spaliło).
  • 4. Polewa:

    Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu.
  • 5. Ozdoba:

    Z masy marcepanowej formujemy małe jajeczka. Maczamy wykałaczkę w polewie i rysujemy nią oczka i paski pszczółki. Skrzydełka robimy z płatków migdałowych.
  • 6. Polewę rozprowadzamy po ostudzonym cieście i układamy pszczółki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować