Pora na rabarbar, bardzo prosto i szybko jest zrobić takie ciasto, nie chodzi mi o czas wyrastania, tylko czas włożony w nasze przygotowanie a ciasto drożdżowe zapewne każdy lubi.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 125 g mleka
• 20 g drożdży świeżych
• 50 g cukru
• 310 g mąki pszennej
• ¼ łyżeczki soli
• 1 żółtko
• 40 g masła
Składniki na masę rabarbarową:
• 40 g migdałów
• 250 g rabarbaru
• 2 szczypty cynamonu
• 40 g masła
• 60 g cukru trzcinowego
• 10 g skrobi ziemniaczanej
Składniki na lukier:
• 50 g cukru pudru
• 10 g soku z cytryny
Rabarbarowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, wlewam lekko podgrzane mleko, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wbijam jajko, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiam ciasto i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
2.Rabarbar myję, kroję na mniejsze kawałki i razem z migdałami przekładam do blendera. Blenduję 2 minuty, następnie odciskam sok i przekładam do garnka. Dodaję cynamon, cukier trzcinowy, masło oraz skrobię i 5 minut gotuję.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat oprószony mąką i rozwałkowuje w kształt prostokąta 30 cm x 40 cm.
3.Na ciasto wykładam masę rabarbarową, rozsmarowuję po całej powierzchni.
4.Ciasto zwijam wzdłuż brzegu w roladę, kroję na 11 równych kawałków i układam w formie do pieczenia wysmarowanej masłem.
Piekę 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
Cukier puder wsypuję do rondelka, wyciskam sok z cytryny i gotuję około 5 minut.
Lukrem polewam upieczone gorące ciasto.
Komentarze