Rabarbarowa krucha tarta z lukrem kokosowym

5 (179 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Rabarbarowa, aromatyczna, krucha pychotka dla dzieci i dorosłych.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    480 g mąki pszennej, przesianej
    4 żółtka
    cukier waniliowy
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki zimnej wody
    25 dag margaryny

    Masa rabarbarowa:
    70 dag młodego, świeżego rabarbaru
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy

    Lukier kokosowy:
    3 łyżki kokosu
    3 łyżki mleka
    1/ 2 szklanki cukru pudru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Tarty

Rabarbarowa krucha tarta z lukrem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto z wodą- składniki 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki sypkie- przesiewamy.
    Do miski dodajemy do składników sypkich: żółtka, margarynę, cukry.
    Wyrabiamy ręką. Na końcu wlewamy wodę.
    Zarabiamy szybko kruche ciasto.
  • kruche ciasto z wodą 2. Wyrobione ciasto, ma być gładkie, plastyczne- wstawiamy na 30 min. do lodówki.
  • pokrojony rabarbar 3. Wykonanie masy rabarbarowej:
    Umyty rabarbar, kroimy na małe kawałki.
  • przesmażanie rabarbaru 4. Rabarbar wsypujemy do rondla i gotujemy go powoli, bez wody. Jeśli zgęstnieje nieco, wsypujemy cukry. Mieszamy, aby nie przypalić.
  • rabarbarowa marmoladka 5. Przesmażamy rabarbar do momentu, aż masa stanie się szklista i spadać będzie z łyżki płatami.
    Odstawiamy z ognia, studzimy lekko.
  • kruche ciasto w formie 6. Formę silikonową na tartę wykładamy kruchym ciastem., boki także. Nakłuwamy widelcem.
    Zostawiamy nieco ciasta na kruszonkę na wierzch.
  • marmoladka rabarbarowa na podpieczonym kruchym cieście 7. Podpiekamy ciasto przez ok. 10 min. w temp. 160 stopni C.
    Wyjmujemy z pieca, wykładamy równo marmoladkę z rabarbaru.
  • lukier kokosowy na rabarbarze 8. Wykonanie lukru kokosowego:
    Cukier puder mieszamy z gorącym mlekiem. Wsypujemy cukier waniliowy i kokos. Chwilę ucieramy.
    Lukrem polewamy w esy- floresy rabarbar na cieście.
  • tarta rabarbarowa przed pieczeniem 9. Na wierzch kruszymy pozostawione surowe kruche ciasto.
    Pieczemy nadal w temp. 160 stopni C przez ok. 15 min.
  • upieczona tarta rabarbarowa 10. Upieczone ciasto postawiamy na chwilkę w formie, aby się nie pokruszyło, przy wyjmowaniu.
  • tarta z rabarbarem- podana 11. Po krótkim czasie, wyjmujemy ciasto z formy. Kroimy na trójkąty.
  • krucha tarta z rabarbarem 12. Smacznego :)

Porady

Margarynę możemy pól na pół wymieszać ze smalcem. Takie połączenie plus woda- dodaje doskonałej kruchości ciastu. To tego ciasta- składniki mogą być zimne. Forma silikonowa ma wymiar 28 cm. Młody rabarbar nie wymaga obierania ze skórki, włókienek. Ciasto rozpływa się w ustach, jest aromatyczne, kruchutkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować