Rabarbar do Ciast i Deserów z Galaretką

5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

pyszny dodatek do deserów, ciast, placuszków

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 słoiczki 0,5 litrowe:
    630 gram rabarbaru
    6 dużych jabłek około 90 dag Champion
    1 duża cytryna ( sok z niej)
    40 dag cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    Odrobina wody
    2 pełne łyżki galaretki agrestowej w proszku
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Powidła

Rabarbar do ciast i deserów z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i skropić je cytryną.
    Rabarbar oczyścić z włókniny i pokroić na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, podlać odrobiną wody, chwilę podgotować i dodać jabłka, cukier i gotować około 15 minut.
    Następnie zmiksować podręcznym blenderem i dodać galaretkę w proszku oraz cynamon. Mieszać do rozpuszczenia galaretki i poddusić około 10 minut.
    Gorącą pulpę przełożyć do słoiczków do ¾ wysokości.
    Zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Porady

Można zrobić bez galaretki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować