Składniki na 4 słoiczki 0,5 litrowe:
630 gram rabarbaru
6 dużych jabłek około 90 dag Champion
1 duża cytryna ( sok z niej)
40 dag cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Odrobina wody
2 pełne łyżki galaretki agrestowej w proszku
Rabarbar do ciast i deserów z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, pokroić na kawałki i skropić je cytryną.
Rabarbar oczyścić z włókniny i pokroić na kawałki, przełożyć do rondla z grubym dnem, podlać odrobiną wody, chwilę podgotować i dodać jabłka, cukier i gotować około 15 minut.
Następnie zmiksować podręcznym blenderem i dodać galaretkę w proszku oraz cynamon. Mieszać do rozpuszczenia galaretki i poddusić około 10 minut.
Gorącą pulpę przełożyć do słoiczków do ¾ wysokości.
Zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Komentarze