EKSTRAKT do ciast i deserów - pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ekstraktu pomarańczowego najczęściej używamy do ciast i deserów. Za dobrej jakości ekstrakt, trzeba zapłacić ok. 30zł za 50ml - ale po co?? - możemy go zrobić SAMI :) przynajmniej mamy pewność co jest w środku -- CUDO ZAMKNIĘTE POD WIECZKIEM

  • 15 min

Składniki:

  • 2 pomarańcze
    ok. 100ml wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ekstrakt do ciast i deserów - pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze wyparzamy i szorujemy. Skórkę ścinamy (najlepiej obieraczką do warzyw - bez białych części), wkładamy ją do wyparzonego słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy na minimum 2 miesiące.
  • 2. Przechowywanie: suche, chłodne i ciemne miejsce (nie lodówka!), od czasu do czasu trzeba wstrząsnąć słoikiem.

    Jak długo możemy przechowywać? EKSTRAKT WANILIOWY - można przechowywać latami, dobrze jest go "dokarmiać" dolewając wódki i dokładając wanilię, natomiast EKSTRAKTY CYTRUSOWE przechowujemy około 1 roku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować