Quiche z pieczonym ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

To trzeba wypróbować, tyle składników kryje to proste danie i co najważniejsze - można go zrobić praktycznie „z niczego”, czyli z tego, co akurat mamy pod ręką
Lubimy takie dania!

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    250 g mąki
    150 g zimnego masła
    1 jajo
    1/2 łyżeczki soli

    FARSZ:

    250 g ryżu
    125 g boczku
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 czerwona papryka
    150 g pieczarek
    1 mała puszka kukurydzy
    150 g mrożonego zielonego groszku
    250 g śmietany 30%
    3 jaja
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    posiekany szczypiorek
    olej do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Quiche

Quiche z pieczonym ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, by powstało gładkie ciasto.
    Rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę 30 cm /wysmarowanej olejem/. Dokładnie ponakłuwać widelcem.
    Podpiec 15-20 minut w 200 stopniach.

    Ryż ugotować w posolonej wodzie, odsączyć i wystudzić.
    Boczek pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rumiano.
    Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i razem przesmażyć.
    Paprykę i pieczarki umyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki również. Dodać do boczku i cebuli i poddusić.
    Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do reszty składników.
    Na koniec dodać rozmrożony groszek i ryż, przyprawić solą i pieprzem.
    Gotowy farsz wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
    Jajka rozmieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem i zalać ostrożnie farsz.

    Piec 35 minut 180 stopniach, przed podaniem posypać posiekanym szczyporkiem.
    Świetnie smakuje również polana keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować