To trzeba wypróbować, tyle składników kryje to proste danie i co najważniejsze - można go zrobić praktycznie „z niczego”, czyli z tego, co akurat mamy pod ręką
Lubimy takie dania!
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
CIASTO:
250 g mąki
150 g zimnego masła
1 jajo
1/2 łyżeczki soli
FARSZ:
250 g ryżu
125 g boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
150 g pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
150 g mrożonego zielonego groszku
250 g śmietany 30%
3 jaja
sól
pieprz
Quiche z pieczonym ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, by powstało gładkie ciasto.
Rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę 30 cm /wysmarowanej olejem/. Dokładnie ponakłuwać widelcem.
Podpiec 15-20 minut w 200 stopniach.
Ryż ugotować w posolonej wodzie, odsączyć i wystudzić.
Boczek pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rumiano.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i razem przesmażyć.
Paprykę i pieczarki umyć. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kosteczkę, pieczarki również. Dodać do boczku i cebuli i poddusić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do reszty składników.
Na koniec dodać rozmrożony groszek i ryż, przyprawić solą i pieprzem.
Gotowy farsz wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Jajka rozmieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem i zalać ostrożnie farsz.
Piec 35 minut 180 stopniach, przed podaniem posypać posiekanym szczyporkiem.
Świetnie smakuje również polana keczupem.
Komentarze