Quiche z brukselką i dynią

5 (140 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto i kremowe, ale wyraziste nadzienie z dodatkiem brukselki i dyni. Świetnie sprawdza się jako przekąska na domowe imprezy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki orkiszowej jasnej
    50 g mąki krupczatki
    150 g zimnego masła
    1 jajko
    1-2 łyżki wody
    szczypta soli

    Nadzienie:
    300 g dyni
    1 marchew
    300 g brukselki
    1 całe jajko
    2 żółtka
    100 g ricotty
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól, pieprz, ostra papryka w proszku,
    1/2 łyżeczki kurkumy
    kilkanaście listków kolendry
    3-4 łyżki parmezanu
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche Zapiekanki Przystawki

Quiche z brukselką i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wyrobić razem, gdyby ciasto było za sypkie dodać trochę zimnej wody i połączyć. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • 2. Brukselkę oczyścić, obrać z brzydkich listków, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Przekroić na pół.
  • 3. Dynię i marchewkę (surowe) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o śred. 24 cm. Boki dobrze podociskać i dobrze by były w miarę wysokie. Spód nakłuwamy gęsto widelcem. Ciasto podpiekamy ok. 12-15 minut w 180 st. C. Wykładamy, studzimy.
  • 5. Do wysokiego naczynia dodajemy 1 jajko, 2 żółtka, ricottę i kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, papryką ostrą w proszku i kurkumą. Całość porządnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.
  • 6. Na wystudzone ciasto układamy naprzemiennie brukselkę i starte warzywa. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy listkami kolendry i startym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Porady

Quiche można jeść na ciepło ale równie smaczny jest na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować