Quiche z brukselką i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wyrobić razem, gdyby ciasto było za sypkie dodać trochę zimnej wody i połączyć. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
2.Brukselkę oczyścić, obrać z brzydkich listków, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Przekroić na pół.
3.Dynię i marchewkę (surowe) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć do tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) o śred. 24 cm. Boki dobrze podociskać i dobrze by były w miarę wysokie. Spód nakłuwamy gęsto widelcem. Ciasto podpiekamy ok. 12-15 minut w 180 st. C. Wykładamy, studzimy.
5.Do wysokiego naczynia dodajemy 1 jajko, 2 żółtka, ricottę i kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, papryką ostrą w proszku i kurkumą. Całość porządnie miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę.
6.Na wystudzone ciasto układamy naprzemiennie brukselkę i starte warzywa. Zalewamy masą jajeczną, posypujemy listkami kolendry i startym parmezanem. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.
Porady
Quiche można jeść na ciepło ale równie smaczny jest na zimno.
Komentarze