Kopytka z brukselką i dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Razowe kopytka z warzywnym sosem

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kopytka razowe:
    ok. 1 kg ziemniaków
    ok. 1,5 szklanki mąki razowej żytniej
    1 jajka
    sól, pieprz
    sos:
    1/2 kg brukselki
    1/2 kg dyni
    1 puszka mleka kokosowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy corma curry
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z brukselką i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki na kopytka razowe ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę, po szczypcie soli i pieprzu i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, następnie lekko go spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. Kopytka gotować w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia. Odcedzić.

    W rondlu rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zeszklić. Brukselkę oczyścić, większe pokroić na pół i dodać do cebuli. Dynię pokroić w kostkę i dodać do cebuli z brukselkę. Całość posypać przyprawami i podsmażyć 5 minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować około 15 minut. Podawać z kopytkami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Dynia Mąka razowa Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować