Pyzy z boczkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Pyzy na obiadek, to jest to.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - boczek surowy: 700 gramów
    - jajko duże: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - sól i pieprz: 6 szczypt
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - czosnek/ząbki: 1 sztuka
    - ziemniaki ugotowane: 2 kilogramy
    - mąka ziemniaczana: 1.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - sól: 1 łyżeczka
    - jajko duże: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek umyć i ugotować z przyprawami. gdy przestygnie zmielić na grubym sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do boczku. W razie potrzeby doprawić do smaku, dodać jajko i wymieszać. Uformować kulki. Z tej porcji powinno wyjść 20 kulek.

    Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, sól, i obie mąki i wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Podzielić na 20 porcji. U formować kulki, lekko spłaszczyć, nałożyć farsz i dokładnie zlepić formując kule. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować od wypłynięcia na nie za dużym ogniu około 5-8 minut.

    Podawać z podsmażoną z cebulą wędzoną słoninką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mąka pszenna Mąka ziemniaczana Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować