Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką. Bardzo łatwy do zrobienia i pięknie wyrastający. Chlebek zrobiłam z mąki orkiszowej z niewielką ilością mąki pszennej. Kto jeszcze nie odważył się upiec domowego chleba to zachęcam, bo naprawdę warto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • mąka orkiszowa 4 szklanki,

    mąka pszenna 2 szklanki,

    płatki owsiane 1 szklanka,

    słonecznik pół szklanki,

    majeranek 1 łyżeczka,

    drożdże suche 2 łyżeczki,

    woda ciepła 3 szklanki,

    sol 1 łyżka,
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Blaszkę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Upieczony chleb obkrawuje nożem i przekładam na kratkę do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować