CHLEB ORKISZOWY (na drożdżach)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

CHLEB ORKISZOWY

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej
    250 ml serwatki (lub wody)
    30 g drożdży
    1 niepełna łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy (na drożdżach) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż zaczną pracować.
    Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewamy serwatkę (ja nie miałam, więc u mnie to woda)
    Zagniatamy dość zwarte ciasto, które odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie.
    Z ciasta formujemy bochenek lub przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować