Pyszniaste muffinki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Muffinki to niewinnie wyglądające babeczki, które wspaniale smakują oraz cudownie prezentują się na stole. :) Wielkim plusem jest zasadniczo krótki czas przygotowania. Można do nich dodać owoce, kawałki czekolady, bakalie - co tylko chcemy. Zawsze się udają i są przepyszne! :)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na muffinki:

    2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru (można dać więcej - 1/2 szklanki, jeśli ktoś woli słodsze babeczki)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka
    3 kostki gorzkiej czekolady,
    6 kostek białej czekolady

    Dekoracja muffinek:

    1/4 kostki margaryny
    2-3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka kakao (można dać dwie łyżki, jeśli ktoś lubi intensywniejszy aromat polewy)
    1 łyżeczka mleka (do rozrzedzenia polewy)
    posypka dekoracyjna, lukier kolorowy, motylki deokarcyjne, kokos (czyli co tylko mamy w domu)


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Pyszniaste muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kolejno dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko, olej oraz jajka, Wszystkie składniki dokładnie mięszamy, aż utworzą gładką masę, pozbawioną grudek.
  • 2. Czekoladę gorzką, oraz białą drobno kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski w której znajduje się masa na muffinki. Delikatnie mięszamy.
  • 3. Ciasto rozlewamy do formy na muffinki ( możemy ją najpierw posmarować margaryną, bądź też do formy włożyć papilotki i ciasto wlać do nich. Jednak ja rozlewam ciasto do całkowicie suchej formy na muffinki), Przepis spokojnie wystarcza na wypełnienie formy na 12 muffinek, Ciasto ma być wylane do 2/3 wielkości formy.
  • 4. Muffinki pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni, na środkowej półce przez okres 20-25 minut.
  • 5. Po upieczeniu chwilę zostawiamy w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy delikatnie na tackę. Czekamy chwilę, aż ostygną.
  • 6. Podczas gdy muffinki stygną, robimy polewę. W rondeku rozpuszczamy margarynę, cukier oraz kakao. Gdy polewa jest gęsta dodajemy łyżeczkę mleka, mięszamy. Raczej nie gotujemy.
  • 7. Ciepłą polewą dekorujemy muffinki, następnie przyozdabiamy kolorowymi cukiereczkami, kokosem, bądź też posypką. Podajemy do kawy, herbaty.
    Smacznego

Porady

Zanim zaczniemy sporządzać ciasto, włączamy piekarnik, aby w tym czasie się rozgrzał. Zamiast kawałków czekolady do muffinek możemy dodać owoce sezonowe, np maliny, borówki, poziomki. Wówczas raczej nie mięszamy ich z ciastem a nakładamy pomiędzy dwie warstwy ciasta w formie przed upieczeniem. Muffinek nie musimy dekorować polewą kakaową. Równie dobrze możemy posypać je cukrem pudrem, bądź też przed pieczeniem posypać je kawałkami krówek (najlepiej tych suchych, które uprzednio drobno pokroimy) wówczas tworzą bardzo aromatyczną ( a i słodką) skorupkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować