Keczupowy keczup

0 (0 ocen)

Keczup doskonale nadaje się jako dodatek w kuchni. Po sporządzeniu i przelaniu do słoiczkłów możemy go zapasteryzować żeby służył nam jako wyśmienity dodatek do wszystkiego o każdej porze roku.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
    25 dag rodzynek
    2 ząbki czosnku
    ocet (1/8 szklanki)
    2 łyżki soli
    4-6 łyżek cukru
    1/4 łyżeczki cynamonu
    mielone goździki
    biały pieprz
    imbir

Keczupowy keczup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 kg dojrzałych pomidorów umyć, podzielić na ćwartki, wrzucić do garnka, dodać 25 dag rodzynek, 2 ząbki czosnku i gotować na dużym ogniu, mieszając co chwile, aż zgęstnieje.
  • 2. Pomidorową masę przełożyć na sito i pozostawić do odsączenia.
    Powstałą porcję przetrzeć przez sito.
  • 3. Do pomidorowej masy dodać ocet i dokładnie wymięszać.
  • 4. Dodać 2 łyżki soli, 4-6 łyżek cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, mielone goździki, imbir oraz biały pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymięszać.
  • 5. Keczup zagotwać do uzyskania odpowiedniej gęstości a następnie przelać do słoiczków.

Porady

Składniki podane w przepisie pozwalają na sporządzenie ok 2 kg keczupu keczupowego. Smacznego .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy