Malinkowe muffinki

0 (0 ocen)

Muffinki, które idealnie nadają się na niedzielny podwieczorek czy ugoszczenie rodzinki. Błyskawicznie się je robi, i fantastycznie smakują. Przepis na 12 mufinek. Smacznego

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru (a w wersji bez cukru dodaję 8 saszetek Stevi, czyli 8g Stevi)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka zsiadłego mleka
    1/3 oleju
    2 jajka
    maliny (ok 2-3 sztuki na jedną muffinkę. Czyli na 12 muffinek potrzeba ok 30 malin)
    4 krówki (najlepiej twarde, nieciągniutki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Malinkowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski kolejno dodaję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zsiadłe mleko, olej oraz jajka. Wszystkie składniki dokładnie mięszam.
  • malinowe muffinki part 1 2. Masę muffinkową przelewam do formy na mufinki (niespełna 1/3 formy)
  • mufinki malinowe part 2 3. Na ciasto znajdujące się w formie na mufinki dajemy po 2-3 malin ( na każdą mufinkę)
  • malinowe muffinki part 3 4. Maliny przykrywamy pozostałą częścią masy mufinkowej.
  • malinowe muffinki part 4 5. Krówki kroimy w drobną kosteczkę a następnie posypujemy po wierzchu muffinek.
  • muffinki malinowe part 5 6. Pieczemy wpiekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 200 stopni, na środkowej półce. Czas pieczenia ok 20-25 minut.

Porady

Zamiast malin można dodać innych sezonowych owoców. Bardzo dobre mufinki są również z czarną jagodą czy też czernicami. Trzeba poeksperymentować. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować