Naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam naleśniki zarówno na słodko jak i na słono. Najbardziej jednak lubię przygotowywać i zjadać te z "bardziej pożywniejszym farszem" aniżeli te na słodko :) Często sporządzam takie naleśniki i biorę je do pracy. Zawsze to fajnie zjeść ciepły a jaki pożywny posiłek :)

  • 30 min

Składniki:

  • 5 naleśników (ja piekę na patelni bez dodatku tłuszczu, są bardzo delikatne)
    2-3 garści szpinaku (można również użyć szpinak mrożony w kulkach, wówczas należy wziąć 5-7 takich kulek, lub ile kto woli;) )
    2 parówki drobiowe (ja najczęściej używam tych z Biedronki, najbardziej smakują)
    1 jajko
    garść żółtego utartego sera (najlepiej parmezan albo mozarella)
    przecier pomidorowy (najlepiej domowej roboty)
    ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku należy w niewielkiej ilości wody ugotować (a radzej poddusić) szpinak. Czas ogólnego gotowania to ok 5-7 minut, Po tym czasie szpinak odstawiamy.
  • pokrojone paróweczki 2. Parówki kroimy w drobną kostkę.
  • na patelni 3. Na rozgrzaną patelnie (bez dodatku tłuszczu) wrzucamy pokrojone paróweczki. Podsmażamy na niewielkim ogniu, co chwilę mieszając, aż do podrumienienia.
  • szpinak z paróweczkami 4. Do pokrojonych paróweczek (bardzo ładnie zarumienionych) dodajemy uprzednio ugotowany szpinak (łącznie z niewielką ilością wody, w której był podduszony).
  • jajko z serem 5. W miseczce rozbijam jajko, roztrzepuję i dodaję do niej garść utartego żółtego sera. Mięszam.
  • prawie gotowe danie 6. Jajko rozmięszane z żółtym serem przelewam na patelnie w której znajduje się paróweczka ze szpinakiem. Delikatnie mięszam.
  • naleśniki ze szpinakiem 7. Tak przygotowany farsz nakładam na naleśniki a następnie zawijam.
  • 8. Naleśniki można posmarować przecierem pomidorowym (najlepiej smakuje własnoręcznie robiony) ewentualnie polać sosem z pomidorów z puszki. Można również posypać utartym serem żółtym i zapiec. SMACZNEGO!

Porady

Zamiast parówek można użyć pokrojonej i podsmażonej mortadelli, ewentualnie podsmażonych i cienko pokrojonych paseczków filetu z kurczaka)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować