Pierniczki na prezent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wraz z miodem rozpuszczamy i studzimy.
Resztę składników dajemy do miski, i wlewamy ostudzone masło wraz z miodem. Wyrabiamy ciasto.
Jeśli się klei, podsypujemy mąką.
Ciasto chowamy na 20 minut do lodówki.
Następnie szykujemy sobie szablony,jeśli chcemy wielkie pierniki, albo foremki jeśli chcemy zwykłe.
Ciasto cienko wałkujemy na papierze do pieczenia, jak piernik ma być duży, to łatwiej będzie go przenieść. Wykrawamy nożykiem kształt, wygładzamy krawędzie. Piernik pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
LUKIER KRÓLEWSKI:
-Jest to najlepszy lukier do dekoracji pierniczków, nie urywa się, szybko zastyga, i ładnie wygląda
Na małych obrotach miksujemy wszystko, dodając cukier puder.
Konsystencja lukru musi być w miarę sztywna, jak zrobicie wzorek patyczkiem, nie może się rozlewać.
Wystudzone pierniczki dekorujemy lukrem, ja daję go do woreczka strunowego, leciutko nacinam róg.
Komentarze