Pyszne gniazdko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozbijamy jak na kotlety schabowe. Każdy płat mięsa nacieramy przyprawami (chili, suszone pomidory, koperek, bazylia, oregano, pieprz). Pokrojoną cebulę mieszamy z keczupem i majonezem, dodajemy posiekanego selera naciowego. Mieszamy razem. Tak powstałym sosem smarujemy każdy płat mięsa. Liście kapusty i paski marchewki razem blanszujemy. Na mięso kładziemy liść kapusty, paski marchewki i jajko. Zawijamy w roladki, spinamy wykałaczkami. Obtaczamy w otrębach orkiszowych. Dusimy na maśle w garnku, jeśli został nam się sos keczupowo majonezowy możemy nim posmarować roladki. Następnie gniazdka przykrywamy liśćmi kapusty posypujemy resztą marchewki i dusimy do miękkości.
Porady
Roladki podajemy z ulubioną surówką i kaszą np. gryczaną lub jęczmienną.
Komentarze