Pyszne ciasto borówkowe

4.5 (140 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zawsze je piekę, gdy tylko pojawiają się borówki amerykańskie. Jest bardzo dobre i szybko znika z talerza.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    - 300g mąki pszennej,
    - 150g margaryny lub masła,
    - 3 żółtka (jajka L),
    - 2 łyzki kwaśnej śmietany (18%),
    - 60g cukru kryształu.
    Nadzienie
    - 0,75 l borówki amerykańskiej,
    - 100g cukru kryształu .
    Sos
    - 0,25l kwaśnej śmietany (18%),
    - 3 jajka (L),
    -120g cukru kryształu,
    - 40g mąki pszennej.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Pyszne ciasto borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Mąkę, margarynę , żółtka, śmietanę i cukier siekamy nożem na stolnicy, zagniatamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie rozwałkowujemy i układamy, wylepiamy wysmarowaną tłuszczem blaszkę (24x34) tak, aby boki też były wyłożone ciastem na wysokość ok.2 cm.
    Nadzienie
    Borówki mieszamy z cukrem i wysypujemy równomiernie na ciasto.
    Sos
    Śmietanę, jajka, cukier i mąkę miksujemy do połaczenia się składników. Tak przygotowany sos wylewamy na borówki.
    Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180stopni C piekarniku przez około 40 min.

Porady

Borówki amerykańskie możemy zastąpić jagodami leśnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować