Danie jest pyszne i bardzo sycące. Idealnie nadaje się na obiad, jak również na podwieczorek. Gorąco polecam.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 opakowanie makaronu cannelloni ( ok. 18-20 rurek),
ok. ½ kg mięsa mielonego,
jajko,
cebula,
ok. 250 dkg szpinaku ( może być mrożony lub świeży) ,
10 dkg sera żółtego – starty, lub pokrojony w drobną kostkę,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
1 mała śmietana 18%
3 ząbki czosnku, lub czosnek granulowany,
sól, pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka
Pyszne canneloni z mięsem mielonym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Do mięsa dodać przyprawy, jajko i szpinak, podsmażoną cebulę, czosnek zgnieciony przez praskę oraz przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Powstałą masa napełnić rurki. Wypełnione rurki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem przygotowanym z koncentratu, śmietany i odrobiny wody (musimy przygotować taką ilość sosu aby wystarczył na pokrycie w naczyniu wszystkich rurek). Włożyć do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie posypać rurki startym żółtym serem i jeszcze zapiekać kolejne 20 minut. Smacznego!
Komentarze