Krokiety z żółtym serem i pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Najlepiej smakują na ciepło, jako dodatek do barszczu czerwonego. Idealny zarówno na święta, piątkowy obiad jak i inne okazje.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:na ok. 10 szt
    Naleśniki:
    • 250 g mleka,
    • 250 g wody,
    • 250 g mąki pszennej,
    • 3 jajka,
    • 20 g oleju,
    • 1 szczypta soli
    Farsz:
    • 200 - 250 g sera żółtego,
    • 150 g cebuli,
    • 600 g pieczarek,
    • 20 g masła,
    • 1 łyżeczka soli,
    • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
    Krokiety:
    • 2 jajka,
    • bułka tarta, do panierowania,
    • olej, do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki

Krokiety z żółtym serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć naleśniki.
    Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i razem chwile dusić, aż odparuje nadmiar płynu. Przyprawić do smaku i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do pieczarek, wymieszać.
    Na naleśniku rozsmarować 2-3 łyżki farszu, zostawiając 2-3 cm margines z każdej strony. Dwa przeciwległe boki naleśnika złożyć do środka, następnie zwinąć naleśnik w rulon. W ten sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.
    W misce roztrzepać jajka. Krokiety obtaczać w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety na średnim ogniu ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować